Meech ще покаже новият йонизиращ бар Hyperion 650QAC и други авангардни решения за индустриите, работещи с тясна лента, етикети и опаковки на Labelexpo Europe 2023

Meech International ще представи своята гама от решения на Labelexpo 2023 (щанд 6C34).

Meech International, водещ доставчик на иновативни решения за статичен контрол и почистване на лента, обяви участието си в Labelexpo 2023, водещото събитие в индустрията за производство на етикети. Като експерти в областта, Meech ще представи впечатляващ набор от технологични постижения на своя щанд (6C34), демонстрирайки своите решения за предотвратяване на проблеми и подобряване на производителността в сектори работещи с тясна лента, етикети и опаковки.

Meech ще представи за първи път новият си продукт – Hyperion 650QAC. 650QAC е йонизиращ бар с висока точност, предназначен за приложения, чувствителни към ESD (Electrostatic Discharge), където статични заряди трябва да се контролират на много ниски нива. Титаниевите емитерни щифтове се управляват от Quasi AC (QAC) вълна с високо напрежение, която генерира положителни и отрицателни йони от всеки щифт. Това е жизненоважно за  бързо разпадане на заряда с почти нулево остатъчно напрежение върху обекта, който се намалявайки, което намалява риска от електростатичен разряд (ESD).

Предназначен за използване при работни разстояния между 50 и 400 мм. и включващ вградена клавиатура за настройка на различни конфигурации, 650QAC е идеален за приложения, при които ESD може да повреди електрически компоненти. Това включва производство на RFID тагове, при което статични заряди се генерират по време на процесите на развиване, печат, сушене и пренавиване и се съхраняват в металните пътечки. Поставянето на чипове върху тях може след това да доведе до разреждане на съхранените статични заряди към чипа, причинявайки незабавна и „катастрофална повреда“ или „латентни дефекти“.

Баровете 650QAC, монтирани върху механизмите за развиване, след захващане и насочване към всяка точка, където се прилага триене или топлина по време на процеса, ще контролират статичните заряди върху субстрата, като гарантират, че нивата на напрежение са приемливи. За повече информация относно това и други приложения, моля, посетете щанда на Meech на Labelexpo 2023.

Редица други решения на Meech за производителите на етикети и опаковки също ще бъдат показани по време на изложението. Те включват:

TakClean: Най-доброто средство за контактно почистване на ленти, TakClean осигурява превъзходни почистващи възможности, справяне със замърсяването и поддържане на постоянно качество на продукта.

CyClean: Този безконтактен почистващ апарат е доказано решение за ефективно почистване на ленти с високо напрежение. Със своя компактен дизайн CyClean е подходящ за тесни лент до 700 мм, което го прави универсален за редица приложения.

CyClean-R: Подобрена версия на оригиналния CyClean на Meech, CyClean-R е едностранно или двустранно безконтактно почистващо средство за ленти, което използва положителни и отрицателни въздушни потоци. Почиства ефективно ленти с ниско напрежение, особено по-широки, като същевременно минимизира консумацията на въздух. Включването на барове 924IPS на Meech допълва тази иновативна система.

VacClean: Демонстрирайки изключителни възможности за безконтактно почистване, VacClean се отличава с премахването на замърсяване от ленти без никакъв физически контакт, осигурявайки оптимален производствен поток и поддържайки качеството на продукта.

SmartControl Touch LAN: Най-модерното устройство за автоматизация на Meech, SmartControl Touch LAN, предлага на операторите несравним контрол върху производителността на статичните барове. С достъп до информация в реално време и възможност за дистанционно регулиране на работните настройки, това иновативно решение увеличава максимално производителността и осигурява продукция с най-високо качество.

A924IPS, A960IPS, и A971IPS: Дългогодишната гама от статични барове Hyperion на Meech, предназначени съответно за приложения на къси, средни и дълги разстояния. Тези барове могат да бъдат безпроблемно интегрирани в производствени линии и контролирани чрез системата SmartControl, което позволява на операторите да оптимизират производителността и да постигнат изключителни резултати.

IML System (IC30 + Hydras): Системата за етикетиране In-Mold на Meech, състояща се от статичен генератор IC30 и закрепваща глава Hydras, предлага ефективно временно свързване на материали, осигурявайки гладко и прецизно нанасяне на етикети.

Тези най-съвременни системи се справят със замърсяването и проблемите с машините, като осигуряват оптимизиран производствен поток. Експерти с познания за продукта ще бъдат на щанда, за да ви предоставят ключови подробности и статистики.

Иън Аткинсън от Meech International коментира: „Labelexpo е основен акцент за Meech, тъй като предлага идеалната платформа за демонстриране на това как нашите продукти революционизират производството на етикети. Имаме удоволствието да ви представим една вълнуваща гама от продукти тази година. Тези авангардни решения осигуряват изключителна производителност, надеждна свързаност и лекота на използване.

Посетете Meech на щанд #6C34 по време на Labelexpo 2023, за да научите повече за последните им открития в областта на статичния контрол и решенията за почистване на лента. Комуникирайте с опитния екип на Meech, който ще бъде на разположение, за да отговори на въпроси и да предостави подробна информация за това как техните продукти могат значително да облагодетелстват индустрията.

За повече информация: https://meech.com/products/static-control/hyperion-range/

Meech International проведе уебинар на тема „Избягване на прегряването при батериите за електромобили“

Meech International проведе уебинар на 22.03.2023, на тема „Избягване на прегряването при батериите за електромобили“.

В него бяха представени устройства, спомагащи за минимализирането на производствените дефекти при производствените етапи от изработването на Литиево-Йонни батерии. В събитието бе обърнато внимание и на прегряването и ефектите от замърсяване в процеса на производство на батерии.

Единият от лекторите проф. Пол Кристенсен, професор по чиста и приложна електрохимия, сподели опита и изследванията си за това колко значим може да бъде процеса, свързан с отделяне на топлина при батериите. Той показа някои драматични кадри от събития, случили се в реалния живот и от проведени изследвания и експерименти от неговия екип. Освен повреда на батерията поради напр. сблъсък на превозно средство, бе обърнато внимание и на друга значима потенциална причина за дефектиране – наличието на замърсяване дълбоко в клетките на батерията.

 

Източник: https://meech.com/

 

Meech International назначава Adam Battrick като нов COO (главен оперативен директор)

Meech International, един от водещите световни производители на решения за контрол на статичното електричество и почистване на ленти, назначи Adam Battrick за главен оперативен директор (COO). Adam Battrick, който работи в Meech от 1997 г. Той е повишен от предишния си пост като търговски директор. Преди това е бил директор на бизнес звено в Meech, като е работил и в отдел „Технически продажби” и е изпълнявал различни роли като продуктов мениджър.

На новата си позиция Adam ще отговаря за цялостното управление на компанията, като ще работи в тясно сътрудничество и ще продължи да докладва на Chris Francis, главен изпълнителен директор на Meech International. Chris Francis ще продължи да  определя международната стратегия и посоката за развитие на компанията, а Adam ще отговаря за работата с директорите на отделите на Meech за начина, по който ще бъде приложена стратегията.

Говорейки за назначаването си, Adam Battrick казва: „Работата повече от 25 години в Meech беше наистина плодотворна и този нов пост бележи крайъгълен камък в моята кариера. В момента Meech се разраства и работи върху някои бързо развиващи се сектори и иновации, така че е сега е идеалният момент да поема това ново ниво на отговорност. Очаквам с нетърпение да допринеса за цялостния успех на бизнеса в рамките на новата си позиция.”

Chris Francis коментира: „Радваме се да обявим назначаването на Adam и тези промени представляват вълнуваща нова фаза в управлението и растежа на Meech. Развитието на бизнеса през последните години доведе до необходимостта от повече фокус върху стратегията и визията за бъдещето на бизнеса. Adam поема ролята на главен оперативен директор, а това ще ни позволи да поддържаме стабилността на компанията в дългосрочен план, както и да продължим нашия устойчив бизнес растеж.

 

Информация за Meech International

Основана през 1907 г. със седалище в Оксфордшир, Великобритания, Meech International е специализиран разработчик и производител на устройства за електростатични контроли и решения, свързани със статичното електричество. Продуктовата гама на Meech е организирана в три ключови групи: статичен контрол, въздушна технология и системи за контактно и безконтактно почистване на лента. Те се използват широко в много индустрии, включително полиграфическа, опаковачна, обработка на синтетични материали, автомобилостроене, фармацевтично и хранително-вкусово производство. С изградена световна мрежа от дъщерни дружества и дистрибутори, около 80% от системите, произведени от Meech, се продават на 45 пазара извън Великобритания.

Meech е носител на една от най-престижните награди за бизнес постижения в Обединеното кралство – Наградата на кралицата за предприемачество: международна търговия. Тя е присъдена през 2019 г. за „непрекъснати постижения в международната търговия”. Валидна в продължение на не по-малко от шест години, престижната титла ще остане притежание на Meech International до 2024 г.

 

За повече информация относно Meech International моля посетете: www.meech.com

Промяна в представителството на Muller Martini за България

От 01.01.2022 Дишков Трейдинг ЕООД прекратява дейността си като представител на Muller Martini за България. Представителството се поема от Хайделберг България. Моля за всички инвестиционни проекти за нови машини, доставка на резервни части и сервизни услуги да се обръщате към Симеон Попов.

Дишков Трейдинг продължава дейноста си по доставката на консумативи и употребявани машини и съоръжения за полиграфическата индустрия.

Благодарим на всички наши клиенти и партньори за доверието и съвместната работа през годините. Желаем ви весели празници и успешен старт в новата 2022 година.

 

Екипът на Дишков Трейдинг ЕООД

 

 

Официално съобщение на Muller Martini Eastern Europe за промените в представителството – Kundenbrief_BG

 

Как палетизатор може да повиши вашата производителност

mullermartini-blog-solema-720px

Искате ли да намалите наполовина часовете човешки труд при телово шиене? „Невъзможно“,  ще кажете – „твърде възможно“, е моят отговор. Защото, като използвате палетизатор от Solema, вие не само увеличавате автоматизацията и следователно надеждността на производството на вашата линия за телово шиене, но също така ще се нуждаете от значително по-малко персонал.

Müller Martini и Solema са свързани със стратегическо партньорство от 2010 г. Имаме много добри, приятелски и основани на доверие работни отношения. Това е класическа печеливша ситуация: можем да предложим на нашите клиенти комплексни производствени линии от един източник, както и подходящи надстройки за съществуващи системи – Solema отговаря перфектно на нашите технологични изисквания и се възползва от локалното ни присъствие на пазарите.

Единадесет години след началото си, партньорството между двата лидера на пазара остава актуално както винаги. Решенията за логистика и автоматизация от Solema са неразделна част от системите на Müller Martini в различни производствени сегменти. Това е така, защото тенденцията към повече автоматизация е глобална. Голямо предизвикателство както за индустрията като цяло, така и за полиграфията е намирането на добре квалифициран персонал.

По-голямата автоматизация има огромно въздействие, особено при работа на три смени
Може би се чудите какъв е аргументът за използването на палетизатор Solema в края на машина за телово шиене. Почти сами можете да си отговорите на този въпрос с оглед на вашия персонал. Ако работите с машина за телово шиене,  линия за производство на продукти  с меки или твърди корици без палетизатор, имате две възможности. Или да имате един човек на производствената линия за зареждане на печатните кали и за подреждане на готовите продукти – в резултат на което производството си извършва по-бавно. Другият вариант е да имате няколко души на машината за зареждане и разтоварване – и по този начин освен по-високи разходи, също така и по-висок риск от престой на машината. С палетизатора, от друга страна, имате нужда от по-малко хора, което означава по-ниски разходи за персонал и по-висока автоматизация, което има огромен ефект, особено при работа на три смени.

Използването на палетизатор е особено полезно за повтарящи се процеси, тъй като по-високата степен на автоматизация – може би вече сте запознати с все пак донякъде преувеличения лозунг „автоматизирай или умри“ – се отплаща още повече. Високото ниво на автоматизация обаче не само спестява разходи за персонал и води до по-малко стрес за операторите, но също така осигурява по-висока нетна производителност и значително по-малко отпадъци. Това е така заради настройките с натискане на един бутон (ключова дума: нулево време за подготовка) и благодарение на непрекъснатия производствен поток.

И нека не забравяме: Автоматизацията също винаги води до по-висока надеждност на производството, по-стабилен производствен процес и по-високо качество, тъй като има по-малко ръчни грешки. Фактът, че всички машини на Solema могат да бъдат интегрирани в Connex, доказаната система за управление на работните процеси на Müller Martini, също се вписва в темата за автоматизацията.

MiniPluton и Pluton
Два типа палетизатори Solema са подходящи като периферни системи в края на  линиите на Müller Martini за увеличаване на автоматизацията:

– MiniPluton (максимум 20 кг на купчина / максимум 15 купчини на минута / един палет в магазина) за средни тиражи

– Pluton (максимум 25 кг на купчина / максимум 25 купчини на минута / до седем палета в магазина) за средни и големи тиражи.

Компонентите на Solema също често се използват нагоре по веригата – например системата за автоматично подаване Fastbook с Autoload. А в случая с концевите шивачки Ventura MC, така наречената система VenturaConnect, която свързва няколко шиещи машини за книги заедно, е съвместно решение на Müller Martini и Solema. Съществуват и специални транспортни решения от Solema.

Системите Solema могат да бъдат свързани към всички системи Müller Martini във всички производствени области – дори при по-стари модели. Палетизаторите все още се използват главно след линии за производство на продукти с меки и твърди корици. Тази тема също е много нашумяла и в сектора за телово шиене. И това, което е изключително интересно: 95 % от всички клиенти, които са инвестирали в палетизатор Solema, впоследствие купуват втори такъв поради положителния ефект и увеличаването на производителността.

Tipolito Moderna: три палетизатора след три машини за телово шиене
Като пример можем да дадем Tipolito Moderna. Полиграфическана компания в Due Carrare, Италия, близо до Падуа, извършва довършителни прощеси на широка гама от издателски продукти, отпечатани на офсетов и дигитален печат. Те включват много продукти в малки и средни тилажи, зашити с тел, произведени на три влагащо-шиещи линии Primera C130, инсталирани през 2011, 2014 и 2019 г., всяка с шест подавача и компенсаторни стекери Perfetto. Преди да бъдат монтирани палетизаторите, готовите продукти – които възлизат на повече от 15 тона на смяна (!) – трябваше да бъдат разтоварени и палетизирани на ръка. Освен това е имало ръчно поставяне на разделителни листове и подготовка на следващия празен палет. Накратко: изключително тежка работа за операторите.

Поради това ръководството реши да се откаже от общоприетото убеждение, че автоматизацията в края на линията е ефективна само когато се прилага за продукти с висока стойност, като например широкоформатни книги с твърди или меки корици. И така-след като вече бе добавен по един Mini-Pluton към две от машините за телово шиене – към третата Primera C130 през август 2020 г. също е инсталиран  палетизатор (за подробности вижте това видео).

По този начин Tipolito Moderna е единствената компания в Италия, която има три машини Primera с Mini-Pluton в експлоатация. С надграждането на своите влагащо-шиещи машини, успешната компания постигна две цели едновременно. Първо, работата сега е много по-опростена и по-лесна за персонала. Второ, Mini-Pluton се изплаща за по-малко от три години, тъй като скоростта на производство сега е много по-висока (виж).

Спестяване на 7,200 човекочаса на година
Мога да ви покажа колко бързо ще се изплати вашата инвестиция в машина на Solema с пример. Използвате машини за телово шиене Primera, Prima или Bravo от Müller Martini на три работни смени със скорост на производство между 8 000 и 10 000 цикъла на час и MiniPluton от Solema, който произвежда 15 пакета в минута. Преди инсталирането на палетизатора са били необходими двама машинни оператори на смяна за цялата линия – с други думи, шест машинни оператори на ден. С 50 работни седмици това съответства на 14 400 човекочаса.

След въвеждане в експлоатация на палетизатора, един машинен оператор на смяна е достатъчен за цялата линия – т.е. трима машини оператора на ден. С 50 работни седмици вие намалявате работните си часове до 7 200. В зависимост от броя смени и разходите за вашите оператори можете да постигнете възвръщаемост на инвестицията за по-малко от три години.

Събудих ли интереса ви с моите обяснения и искате ли да знаете колко бързо можете да изплатите палетизатор на вашата машина за телово шиене? Свържете се с нас и ние ще се радваме да изчислим това заедно с вас!

Georg Riva
VP Global Sales Müller Martini

Онлайн презентация – Sigma III

Sigma 3jpg

Новата линия за обработка на телово подшити продукти и книжни блокове с меки и твърди корици, отпечатани на ролни дигитални печатни машини.

Дизайнът на Sigma III и принципа на работата й е съвкупност от дългогодишният опит с линиите: Sigma I и Sigma II, които работят успешно в много предприятия. Приложени са много иновативни решения, които налагат ново качество на пазара и разширяват обхвата на неговите силни страни.

 

Презентацията ще се проведе на следните две дати:

29.04  (четвъртък) от 12:00-13:00 часа

11.05 (вторник) от 15:00-16:00 часа

Muller Martini на virtual.drupa

Muller Martini ще участва на virtual.drupa с представяне на обновеното си портфолио от машини и ще ви предостави интересна информация по темата за дигиталната трансформация на печатната индустрия. Това ще стане в уеб сесия на 23-ти април от 09:40 часа.

BSH_0229_Web

„На virtual.drupa, ние ще ви покажем нашето изцяло обновено портфолио в рационализирана форма с последователното разширяване на нашите решения Finishing 4.0“, ентусиазиран е Бруно Мюлер, главен изпълнителен директор на Muller Martini, в деня на откриването на онлайн събитието. „По този начин можем да ви предложим максимална ефективност и гъвкавост при производството на печатни продукти – от големи тиражи до индивидуализирани единични копия.“ Посетителите ще могат да получат подробен преглед на машините, пуснати на пазара миналата година на Muller Martini exhibition area.

Посетете онлайн шоурума
Новият онлайн формат на изложението drupa предлага ефективна алтернатива за лесно и удобно придобиване на впечатление за нови продукти и тенденции, въпреки ограниченията за пътуване, свързани с пандемията. В допълнение към информацията на платформата virtual.drupa, посетителите на Muller Martini имат възможност да посетят онлайн шоурума, който е постоянно достъпен. Асортиментът му е разширен и сега включва също така линия за дигитално производство на книжни блокове SigmaLine III, книжната линия Diamant MC, машините за лепилно скрепване Alegro и Publica PRO и  машината за концево шиене Ventura MC с преса за притискане на гърба на продуктите VFN 700.

Уеб сесия за дигитална трансформация
В петък, 23 април, от 9:40 часа.

Учтиво ви каним на уеб сесията „Müller Martini: Вашият силен партньор – управление на дигиталната трансформация в довършителните работи“. Лекторите Фолкер Леонхард, ръководител глобални продажби, и Георг Рива, ръководител продажби, ще обяснят защо няма готово решение за „интелигентно производство“. По-скоро се изисква създаване работен поток, който е идеално съобразен с индивидуалните нужди на всяко производство, за да се реализира дигиталната трансформация.

 

Повече информация и регистрация за събитието може да намерите на следните връзки:

https://mullermartini.com/en/newsroom-en/news/2021/pi-2298-we-will-show-you-our-renewed-portfolio/

https://events.drupa.de/en/event/m%C3%BCller-martini-your-strong-partner-driving-the-digital-transformation-in-print-finishing

 

Primera PRO

В новата влагащо-шиеща машина Primera PRO тристранният нож е напълно автоматизиран.

primera-pro-slider-1920x1080px

След представянето на Prinova със скорост до 9000 копия в час,  Müller Martini пусна на пазара нова влагащо-шиеща машина – Primera PRO. Един от акцентите при машината, която може да обработи 14 000 копия за час, е нейният напълно преработен тристранен нож с променлива дебелина.

 

Тристранният нож на Primera PRO е напълно автоматизиран. Благодарение на усъвършенстваната технология за управление на движението и серво-задвижванията при необходимост от корекции всяка от форматните оси може да бъде индивидуално регулирана.

Всички корекции могат да бъдат запазени на централния контролен панел на Primera PRO (за прекъснати или повтарящи се поръчки) и извикани по всяко време. Настройките за формат, дебелина и центриране – включително и асиметрии, са напълно автоматизирани.

Иновацията при тристранния нож не е единствената, която откроява новата Primera PRO. Целевото разширяване на Motion Control – технологията за управление на движението на цялата машина, значително намалява времето за изработка на поръчките, увеличавайки рентабилността благодарение на бързите и безпогрешни процеси на настройки.

 

 

Повече информация можете да намерите на следните връзки:

https://mullermartini.com/en/products-en/stitching-systems/saddle-stitching/primera-pro/

https://polygrafiamagazine.bg/bg/

Prinova – новата перла в короната на Muller Martini

Prinova-1_01

Prinova, която беше пусната на пазара от Müller Martini през есента на 2020 г., е идеалното решение за малки тиражи, но е проектирана да покрива и сегмента на средните тиражи. Това е така, благодарение на иновативният индивидуален подавач на влагащо-шиещата машина. Тя работи с максимална производствена скорост от 9 000 такта в час, като пренастройките за отделни поръчки могат да се извършват много бързо.

Ключовите думи, характеризиращи Prinova, са удобство за потребителя и съкращаване на процесите. Направени са няколко технически подобрения на тристранният нож на машината. Например дебелината вече удобно се настройва с помощта на лост за бързо освобождаване. В резултат на това процесът за смяна на форматите е още по-бърз и лесен, а най-високото качество е осигурено още от първия продукт.

 

Повече информация може да намерите на следните връзки:

https://mullermartini.com/en/products-en/stitching-systems/saddle-stitching/prinova/

https://printguide.info/novini/pechatni-tehnologii/prinova-muller-martini/

ЗА ШЕСТИ ПЪТ СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНАТА ПОЛИГРАФИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДЕН НА ПЕЧАТНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ“

На 19 ноември 2019 г. в Гранд Хотел София се проведе шестото издание на Националната полиграфическа конференция „Ден на печатните технологии“, организирано от списание Полиграфия и с подкрепата на Изпълнителна агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия в България и Съюз на печатарската индустрия в България.

Присъстваха над 100 представители на полиграфическия бранш в България, както и гости от академичната общност на Беларус.

pm3

Конференцията бе официално открита от Петър Кънев – Почетен председател на Управителния съвет на Съюз на печатарската индустрия в България, Народен представител и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към 44-то Народно събрание, Васил Пеев – главен секретар на Изпълнителна агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия в България и Красимир Илиев – председател на Съюза на печатарската индустрия в България.

Програмата започна с представяне на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и как тя е в подкрепа на полиграфията в България обясни Васил Пеев – главен секретар на ИАНМСП.

Основен участник в конференцията бе Muller Martini и неговия партньор за България – фирма Дишков Трейдинг в лицето на Чавдар Дишков.

Специално за събитието от страна на Muller Martini присъствах Роланд Хен, Управител на Müller Martini за Източна Европа и Франк Улемайер, Мениджър продажби Müller Martini Раден.

Роланд Хен информира българския пазар за развитието на Müller Martini след придобиването на книговезките системи на Kolbus, а презентацията за довършителните процеси в развитие бе представена от Франк Улемайер.

pm1 pm4

 

Бизнес обзор на печатарския и опаковъчния индустриални сектори в България направи Людмил Стойчев – управляващ партньор в независимата анализаторска агенция CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.

От тази година списание Полиграфия започна връчване на награди в областта на полиграфията в три категории:

  • Образователен принос
  • Технологична инвестиция
  • Устойчива заетост и развитие

Наградите са инициирани с цел повече фокус върху бранша, мотивация сред колегите, повече внимание, уважение и отношение към постигнатото от тях.

В категория „Образователен принос“ бе отличена проф. д-р Кристина Върбанова – Денчева, преподавател в УниБИТ.

В категория „Технологична инвестиция“ приза получи печатница „Сира“ – гр. Велико Търново в лицето на управителя Стефан Василев.

В категория „Устойчива заетост и развитие“ победител стана печатница „Тафпринт“ – гр. Пловдив в лицето на управителя Димитър Тафков.

pm2

Снимки от събитието може да бъдат разгледани на адрес: https://photos.app.goo.gl/FZrC9QJ6p2w1XzYn9

Презентациите от „Ден на печатните технологии 2019“ са достъпни на сайта на конференцията: https://www.printday.print-publishing.bg/programs

 

20 ноември 2019 г.

гр. София