Как палетизатор може да повиши вашата производителност

mullermartini-blog-solema-720px

Искате ли да намалите наполовина часовете човешки труд при телово шиене? „Невъзможно“,  ще кажете – „твърде възможно“, е моят отговор. Защото, като използвате палетизатор от Solema, вие не само увеличавате автоматизацията и следователно надеждността на производството на вашата линия за телово шиене, но също така ще се нуждаете от значително по-малко персонал.

Müller Martini и Solema са свързани със стратегическо партньорство от 2010 г. Имаме много добри, приятелски и основани на доверие работни отношения. Това е класическа печеливша ситуация: можем да предложим на нашите клиенти комплексни производствени линии от един източник, както и подходящи надстройки за съществуващи системи – Solema отговаря перфектно на нашите технологични изисквания и се възползва от локалното ни присъствие на пазарите.

Единадесет години след началото си, партньорството между двата лидера на пазара остава актуално както винаги. Решенията за логистика и автоматизация от Solema са неразделна част от системите на Müller Martini в различни производствени сегменти. Това е така, защото тенденцията към повече автоматизация е глобална. Голямо предизвикателство както за индустрията като цяло, така и за полиграфията е намирането на добре квалифициран персонал.

По-голямата автоматизация има огромно въздействие, особено при работа на три смени
Може би се чудите какъв е аргументът за използването на палетизатор Solema в края на машина за телово шиене. Почти сами можете да си отговорите на този въпрос с оглед на вашия персонал. Ако работите с машина за телово шиене,  линия за производство на продукти  с меки или твърди корици без палетизатор, имате две възможности. Или да имате един човек на производствената линия за зареждане на печатните кали и за подреждане на готовите продукти – в резултат на което производството си извършва по-бавно. Другият вариант е да имате няколко души на машината за зареждане и разтоварване – и по този начин освен по-високи разходи, също така и по-висок риск от престой на машината. С палетизатора, от друга страна, имате нужда от по-малко хора, което означава по-ниски разходи за персонал и по-висока автоматизация, което има огромен ефект, особено при работа на три смени.

Използването на палетизатор е особено полезно за повтарящи се процеси, тъй като по-високата степен на автоматизация – може би вече сте запознати с все пак донякъде преувеличения лозунг „автоматизирай или умри“ – се отплаща още повече. Високото ниво на автоматизация обаче не само спестява разходи за персонал и води до по-малко стрес за операторите, но също така осигурява по-висока нетна производителност и значително по-малко отпадъци. Това е така заради настройките с натискане на един бутон (ключова дума: нулево време за подготовка) и благодарение на непрекъснатия производствен поток.

И нека не забравяме: Автоматизацията също винаги води до по-висока надеждност на производството, по-стабилен производствен процес и по-високо качество, тъй като има по-малко ръчни грешки. Фактът, че всички машини на Solema могат да бъдат интегрирани в Connex, доказаната система за управление на работните процеси на Müller Martini, също се вписва в темата за автоматизацията.

MiniPluton и Pluton
Два типа палетизатори Solema са подходящи като периферни системи в края на  линиите на Müller Martini за увеличаване на автоматизацията:

– MiniPluton (максимум 20 кг на купчина / максимум 15 купчини на минута / един палет в магазина) за средни тиражи

– Pluton (максимум 25 кг на купчина / максимум 25 купчини на минута / до седем палета в магазина) за средни и големи тиражи.

Компонентите на Solema също често се използват нагоре по веригата – например системата за автоматично подаване Fastbook с Autoload. А в случая с концевите шивачки Ventura MC, така наречената система VenturaConnect, която свързва няколко шиещи машини за книги заедно, е съвместно решение на Müller Martini и Solema. Съществуват и специални транспортни решения от Solema.

Системите Solema могат да бъдат свързани към всички системи Müller Martini във всички производствени области – дори при по-стари модели. Палетизаторите все още се използват главно след линии за производство на продукти с меки и твърди корици. Тази тема също е много нашумяла и в сектора за телово шиене. И това, което е изключително интересно: 95 % от всички клиенти, които са инвестирали в палетизатор Solema, впоследствие купуват втори такъв поради положителния ефект и увеличаването на производителността.

Tipolito Moderna: три палетизатора след три машини за телово шиене
Като пример можем да дадем Tipolito Moderna. Полиграфическана компания в Due Carrare, Италия, близо до Падуа, извършва довършителни прощеси на широка гама от издателски продукти, отпечатани на офсетов и дигитален печат. Те включват много продукти в малки и средни тилажи, зашити с тел, произведени на три влагащо-шиещи линии Primera C130, инсталирани през 2011, 2014 и 2019 г., всяка с шест подавача и компенсаторни стекери Perfetto. Преди да бъдат монтирани палетизаторите, готовите продукти – които възлизат на повече от 15 тона на смяна (!) – трябваше да бъдат разтоварени и палетизирани на ръка. Освен това е имало ръчно поставяне на разделителни листове и подготовка на следващия празен палет. Накратко: изключително тежка работа за операторите.

Поради това ръководството реши да се откаже от общоприетото убеждение, че автоматизацията в края на линията е ефективна само когато се прилага за продукти с висока стойност, като например широкоформатни книги с твърди или меки корици. И така-след като вече бе добавен по един Mini-Pluton към две от машините за телово шиене – към третата Primera C130 през август 2020 г. също е инсталиран  палетизатор (за подробности вижте това видео).

По този начин Tipolito Moderna е единствената компания в Италия, която има три машини Primera с Mini-Pluton в експлоатация. С надграждането на своите влагащо-шиещи машини, успешната компания постигна две цели едновременно. Първо, работата сега е много по-опростена и по-лесна за персонала. Второ, Mini-Pluton се изплаща за по-малко от три години, тъй като скоростта на производство сега е много по-висока (виж).

Спестяване на 7,200 човекочаса на година
Мога да ви покажа колко бързо ще се изплати вашата инвестиция в машина на Solema с пример. Използвате машини за телово шиене Primera, Prima или Bravo от Müller Martini на три работни смени със скорост на производство между 8 000 и 10 000 цикъла на час и MiniPluton от Solema, който произвежда 15 пакета в минута. Преди инсталирането на палетизатора са били необходими двама машинни оператори на смяна за цялата линия – с други думи, шест машинни оператори на ден. С 50 работни седмици това съответства на 14 400 човекочаса.

След въвеждане в експлоатация на палетизатора, един машинен оператор на смяна е достатъчен за цялата линия – т.е. трима машини оператора на ден. С 50 работни седмици вие намалявате работните си часове до 7 200. В зависимост от броя смени и разходите за вашите оператори можете да постигнете възвръщаемост на инвестицията за по-малко от три години.

Събудих ли интереса ви с моите обяснения и искате ли да знаете колко бързо можете да изплатите палетизатор на вашата машина за телово шиене? Свържете се с нас и ние ще се радваме да изчислим това заедно с вас!

Georg Riva
VP Global Sales Müller Martini

Posted in Без категория.

Вашият коментар